Tandlægeskræk

De fleste mennesker kender til begrebet tandlæge skræk. For nogle er det en let bekymring, for andre kan det fylde meget mere. På mange måder er ordet tandlægeskræk et ualmindelig dårligt udtryk, da det sjældent er tandlægen man er bange for. Det er snarere undersøgelsen, instrumenterne eller behandlingen. For nogen er bekymringen så stor at de helt undlader at gå til tandlæge.

En helt grundlæggende forudsætning for at tandlægeskrækken kan blive behandlet er at der er en fortrolighed mellem dig og din tandlæge. Derudover naturligvis vilje til at få løst problemet. Her på klinikken er vi altid klar til at hjælpe dig igennem din bekymring. Vi ved at det kan kræve samtale og tid, med andre ord tålmodighed, og det har vi masser af

Nedenfor er der listet en række gode råd til dig som patient, som jeg håber du kan få glæde af:

1. For det første skal du erkende din angst og ikke gemme den af vejen. Det er ikke flovt at være bange. Der er mange, der har det på samme måde som dig.

2. Vælg en tandlæge, som du har sympati for, og som har forstand på behandling af mennesker med angst for tandbehandling. Fortæl, hvorfor du er bange, og hvad du er bange for. 

3. Forbered dig til tandlægebesøget ved at indøve afspændingsøvelser, som du også skal bruge under behandlingen. Prøv eventuelt også, om musik kan hjælpe dig. Det kan være speciel musik til afspænding eller bare din egen musik, som du kan få indspillet på fx en discman eller en MP3-afspiller og tage med til tandbehandlingen.

4. Mød altid veludhvilet og afstresset op til behandling. Vælg helst behandlingstider om formiddagen og kom i lidt god tid (5-10 minutter før).

5. Få regelmæssige og hyppige konsultationer hos tandlægen. Helst hver tredje måned, så du kommer ind i en god rytme. Overhold mødetidspunkterne fra gang til gang og meld ikke afbud!

6. Stil krav til tandlægen. Lav en aftale om, hvad behandlingen skal omfatte, hvordan den skal forløbe, hvor meget det haster, og hvor meget den skal koste.

7. Sørg for at få de pauser under behandlingen, som du behøver. Fortæl tandlægen, hvis du er/bliver bange, og hvis det gør ondt. Hvis du fx sveder i hænderne, så bed om en serviet og få dem tørret.

8. Hvis det gør ondt, så bed om en lokalbedøvelse. Det kan også være nødvendigt at få et beroligende middel inden behandlingen. Her på klinikken er vi kendt for at have en god smertebehandling. 

9. For nogle mennesker kan det være en hjælp at følge med i behandlingen. Du kan derfor godt bede tandlægen om et håndspejl, hvis du gerne vil se, hvad der bliver lavet.

10. Spørg altid, hvis der er noget i behandlingen, du ikke forstår, eller noget, du vil vide nærmere besked om.

Vi glæder os til at se dig på klinikken!